Hakeminen DI-koulutukseen 2021

29.10.2020
  • DI

Kaksi tapaa läpäistä opiskelijavalinta

Diplomi-insinööriksi voi opiskella Aalto-yliopiston diplomi-insinööriosastoilla sekä Tampereen ja Lappeenrannan teknillisissä yliopistoissa. Lisäksi tutkinnon voi suorittaa Oulun, Turun ja Vaasan yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Näihin kouluihin haetaan yhteishaussa.

Laita mieluisin hakukohde ensisijaiseksi

Vuoden 2021 yhteisvalinnassa voit hakea enintään kuuteen hakukohteeseen ja ne kaikki voivat olla diplomi-insinöörin tutkintoon johtavia koulutuksia. Hakiessasi sinua pyydetään laittamaan hakukohteet mieluisuusjärjestykseen. Mieluisuusjärjestyksen mukaisesti sinulle myönnetään paikka ensimmäisestä mahdollisesta hakukohteesta, johon hakupisteesi riittävät. Laita siis kohteet järjestykseen sen mukaan, mihin niistä eniten haluat opiskelemaan. Voit tulla valituksi ylimpään hakutoiveeseesi, johon valintamenestyksesi riittää.

Osallistut todistusvalintaan kaikkien hakukohteidesi osalta. Jos tulet valituksi todistusvalinnassa ensisijaiseksi asettamaasi hakukohteeseen, sinun ei tarvitse – etkä voi – osallistua pääsykokeeseen. Jos taas et tule valituksi ensisijaiseen hakukohteeseesi, voit tavoitella mieluisinta opiskelupaikkaa osallistumalla pääsykokeeseen.

Kaksi tapaa tulla valituksi

Jos olet ensikertalainen, voit hakea opiskelemaan todistusvalinnassa, ja saada opiskelupaikan yo-todistuksella ilman pääsykokeita. Yo-arvosanoista pitkä matematiikka, äidinkieli sekä fysiikka tai kemia (parempi näistä kahdesta) pisteytetään. Tasapistetilanteessa pitkän kielen arvosana ratkaisee.

Jos vähääkään epäilet mahdollisuuksiasi tulla valituksi todistusvalintakiintiössä, sinun kannattaa valmistautua pääsykokeisiin. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan vasta muutamaa päivää ennen pääsykokeita. Toinen mahdollisuus on pääsykoevalinta, jossa voit tulla valituksi pelkkien pääsykoepisteiden perusteella, mikäli et pääse haluamaasi kohteeseen todistusvalinnalla.

70 % DIA-yhteisvalinnan opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille sekä todistus- että pääsykoevalinnassa. Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa ensikertalaiskiintiö on 50 %.

Informaatioverkostojen koulutusohjelma ei kuulu DIA-yhteisvalintaan, vaikka se onkin Aalto-yliopiston tekniikan alan hakukohde. Koulutusohjelmaan haetaan Opintopolussa kuten DIA-valinnan kohteisiin, mutta valintamenettely on erilainen. Informaatioverkostojen hakukohteen paikoista 51 % täytetään todistusvalinnassa.

Aiemmat sisäänpääsyrajat

Vuoden 2020 pisterajat löydät täältä, ja vuoden 2019 DIA-yhteisvalinnan pisterajat ovat täällä.

Tilasto Aalto-yliopiston eri hakukohteiden alimmista sisäänpääsypisteistä vuosilta 2015-18 on täällä. Huomaa, että aiemmin sisäänpääsy oli mahdollista myös yo-arvosanojen ja pääsykokeen yhteispisteiden perusteella ja koe uudistui 2019. Aiemmat sisäänpääsypisterajat ovat siten vain suuntaa-antavia.