Muutokset lääkishaussa vuonna 2021

9.10.2020
 • Lääkis

Kevään 2021 muutokset lääkishaussa

Muutokset tiivistetysti:

 • Voit osallistua pääsykokeeseen eri paikkakunnalla kuin sillä, mikä on ensisijainen hakukohteesi. Voit tehdä pääsykokeen tänä vuonna myös Joensuussa.
 • Todistusvalinnan kiintiö on 51 % ja se koskee vain ensikertalaisia.
 • Pääsykoe on yksivaiheinen ja viisituntinen. Koe perustuu lukion fysiikan, kemian ja biologian lisäksi 23.4.2021 jaettavaan ennakkomateriaaliin.
 • Pandemiatilanne voi vaikuttaa kokeen toteutustapaan, mutta tapa lyödään lukkoon viimeistään 16.3.2021.
 • Voit hakea samalla kertaa lääketieteelliseen ja eläinlääketieteelliseen tai hammaslääketieteelliseen ja eläinlääketieteelliseen. Lääketieteelliseen ja hammaslääketieteelliseen ei edelleenkään ole mahdollista hakea yhtä aikaa.
 • Aiempina vuosina käytössä ollut ensisijaisuuspiste, joka hakijalle annettiin ylimmän hakutoiveen kohteeseen, ei ole enää käytössä.

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tietoa muutoksista heti, kun niistä tiedotetaan!

Tutustu Lääkiskursseihimme

Pääsykoevalinta keväällä 2021

Lääkiksen kevään 2021 valintaperusteet julkaistiin Opintopolussa torstaina 8.10.2020. Valintaperusteita on selvitetty tarkemmin lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan sivuilla.

Valintakoe järjestetään ti 25.5.2021 ja tämänhetkisen tiedon mukaan valintakoe tulee kestämään viisi tuntia. Kokeen toteutustapa tullaan ilmoittamaan viimeistään 16.3.2021, vallitseva pandemiatilanne huomioiden.

Lääkiksen pääsykoe tulee keväällä 2021 perustumaan lukion oppimäärän mukaisiin biologian, fysiikan ja kemian pakollisiin sekä valtakunnallisiin syventäviin kursseihin ja 23.4.2021  jaettavaan aineistoon. Ennakkomateriaali ei ole käytettävissä koetilanteessa.

Valintakokeen suorituspaikkakunnan voi keväästä 2021 alkaen valita itse, ja kokeen voi suorittaa näillä paikkakunnilla: Helsinki, Kuopio, Oulu, Tampere ja Turku. Kokeen suorituspaikkakunta tulee ilmoittaa hakuvaiheessa Opintopolun lomakkeella, ja sen valinta on sitova. Muulla paikkakunnalla tehtyä koetta ei arvioida.

Hakija voi hakea samaan aikaan eläinlääketieteeseen ja lääketieteeseen tai eläinlääketieteeseen ja hammaslääketieteeseen. Samaan aikaan ei voi hakea sekä lääketieteelliseen että hammaslääketieteelliseen.

Todistusvalinta keväällä 2021

Tämän hetkisen tiedon perusteella todistusvalinnassa tullaan keväällä 2021 huomioimaan vain ensikertalaiset hakijat.

Todistusvalinnassa käytettävä yo-arvosanojen pisteytys on vahvistettu vuosille 2020-2024. Aloituspaikkojen määrään, valintakoevalintaan ja muihin yksityiskohtiin liittyvät valintaperusteet vahvistetaan vuosittain.

Voit hakea lääkikseen kuinka monta kertaa tahansa ja pysyt aina ensikertalaisena, kunhan et ota muita korkeakoulupaikkoja vastaan.

Keväällä 2021 todistusvalintakiintiön säännöt ovat seuraavat:

 • Enintään 51 % opiskelijoista valitaan pelkän ylioppilastodistuksen perusteella ja loput pelkän pääsykokeen perusteella. Yhteispistekiintiö poistuu kokonaan.
 • Todistuskiintiö on tarkoitettu vain ensikertalaisille hakijoille. Älä siis ota muita opiskelupaikkoja vastaan, jos haluat lääkikseen!
 • Jos olet jo menettänyt ensikertalaisen hakijan asemasi, voit hakea pääsykokeella. Pääsykoevalinnassa noin 30 % hakijoista valitaan ensikertalaiskiintiössä. Arvioimme, että sisäänpääsy pääsykokeen kautta ei tule olemaan merkittävästi tai ollenkaan vaikeampaa sinulle, vaikket olisi ensikertalainen hakija.
 • Jos olet ensikertalainen hakija, sinun kannattaa harjoitella sekä yo-kirjoituksia että pääsykokeita varten.

Jos tulet valmennuskurssillemme, saat henkilökohtaisen opiskeluvalmentajan, joka auttaa sinua haku-urakan suunnittelussa. Opiskeluvalmentajasi selvittää lähtötilanteesi pohjalta, missä suhteessa ylioppilas- ja pääsykokeisiin tulee panostaa ja mitä aineita kannattaa korottaa. Jos pääsykoeharjoittelu on sinulle selkeästi hyödyllisempää, tehdään ylioppilaskokeiden uusinnat siten, että niihin harjoittelu ei vaaranna pääsykoeharjoitteluasi.

Todistusvalinnassa voi saada pisteitä kuudesta ylioppilastutkinnon aineen arvosanasta. Kaikilta huomioidaan äidinkieli, matematiikka, biologia ja kemia. Lisäksi huomioidaan kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta seuraavista: fysiikka, enintään yksi ainereaali, enintään yksi kieli. Aineet tuottavat kuitenkin pisteitä hyvin erisuuret määrät ja parhaat pisteet saa yhdistelmällä fysiikka + pitkä kieli.

Tutustu arvosanojen pisteytykseen todistusvalinnassa.

Ylioppilaskokeiden arvosanoja on voinut syksystä 2019 alkaen käydä korottamassa niin monta kertaa kuin haluaa.

Tutustu Lääkiskurseihimme