Koesuoritus riippuu osaamisen lisäksi onnesta. Ajatellaan leikkimielisesti, että kaksi harjoituskoetta pidettäisiin peräkkäisinä päivinä. Jos saat ensimmäisestä kokeesta täsmälleen sisäänpääsyrajaa vastaavat pisteet, mitä voidaan odottaa seuraavan päivän kokeessa? Jos pitää arvata pisteet, hyvä arvaus on, että saat siitäkin kokeesta täsmälleen sisäänpääsyrajan, koska et ole ehtinyt harjoitella välissä.
Onni kuitenkin vaihtelee tehtävien sopivuuden ja oman suorituksen suhteen. Siksi on hyvin epätodennäköistä, että saat uudestaan täsmälleen sisäänpääsyrajan. Maalaisjärjellä ajatellen on suunnilleen yhtä todennäköistä, että suoritus on seuraavana päivänä parempi, kuin että se on huonompi. Sen vuoksi todennäköisyys päästä seuraavasta kokeesta sisään on noin puolet, jos olet saanut ensimmäisestä kokeesta täsmälleen sisäänpääsyrajan.
Jos haluat selvittää kyseisen todennäköisyyden, voit lukea sen alla olevasta kuvasta, kun tiedät suhteellisen koetuloksesi (ks. edellinen kappale).
Kuvaajaa luetaan näin: Katso vaaka-akselilta kohta, joka vastaa suhteellista koetulostasi (pisteet / sisäänpääsyraja). Pystyakselilta voit lukea, mikä olisi todennäköisyytesi päästä sisään, jos pääsykoe olisi jo nyt.
Huomaa, että todennäköisyys ei ennusta tulosta pääsykoepäivänä, vaan se kertoo mikä olisi todennäköisyys päästä sisään, jos koe olisi nyt. Suhteellinen koetuloksesi ja siten myös todennäköisyys päästä sisään kasvavat kehityksesi myötä!
