Näin haet
Hakeminen valintakokeella A
Hakeminen valintakokeella A
Kevään 2025 valintakoe
Tärkeimmät tiedot pääsykokeesta 2025
- Diplomi-insinöörikoulutuksiin haetaan valintakokeella A.
- Koe on 2.6.2025 klo 10-14.
- Koe on digitaalinen koe.
- Koe perustuu lukion lyhyeen ja pitkän matematiikan oppimäärien yhteisiin sisältöihin sekä kokeessa jaettavaan aineistoon ja hakukohteesta riippuen myös lukion pitkän matematiikan sisältöihin sekä lukion kemian ja fysiikan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen sisältöihin.
- Kokeessa on kolme osiota, ja suoritettavien osioiden määrä vaihtelee hakualoittain. Diplomi-insinööriksi hakevat suorittavat kaikki kolme osiota.
- Osioiden kestot: Yhteinen osio 2 h. Matematiikan syventävä osio 1 h. Fysiikan ja kemian syventävä osio 1 h, eli diplomi-insinööriksi hakevan kokeen kesto on yhteensä 4 tuntia.
Diplomi-insinöörikoulutuksiin haetaan kokeella A. Samalla valintakokeella haetaan myös fysiikan, kemian, matemaattisten tieteiden, nanotieteiden sekä tietojenkäsittelytieteiden koulutusohjelmiin.
Valintakokeen rakenne
Valintakoe A koostuu kolmesta osiosta:
- Yhteinen osio mittaa matematiikan osaamista sekä ongelmanratkaisutaitoa. Tämä osio perustuu kokeessa jaettaviin aineistoihin sekä lukion lyhyelle ja pitkälle matematiikalle yhteisiin sisältöihin. Kaikille hakukohteille yhteisen osion kesto on 2 tuntia.
- Ensimmäinen eriytyvä osio mittaa myös matematiikan osaamista. Tämä osio perustuu lukion pitkän matematiikan sisältöihin. Matematiikan eriytyvän osion kesto on 1 tunti.
- Toinen eriytyvä osio sisältää 2 fysiikan ja 2 kemian tehtävää, ja osiossa vastataan kahteen tehtävään. Tehtävät perustuvat lukion fysiikan ja kemian pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen sisältöihin. Fysiikan ja kemian eriytyvän osion kesto on 1 tunti.
Diplomi-insinöörikoulutuksiin hakevat suorittavat kaikki kolme osiota.
Tuleeko kokeeseen pelkkää monivalintaa?
Ennakkotietojen mukaan automaattisesti tarkistettavia tehtäviä tullaan suosimaan valintakokeissa. Esityksen perusteella manuaalisesti pisteytettävät tehtävät ovat kuitenkin mahdollisia.
Lisäksi esityksessä mainitaan, että valintakokeet, joissa on manuaalisesti arvioitavia tehtäviä, järjestetään niin, että arvioinnin tekemiselle jää riittävästi aikaa. Koe A ajankohdan perusteella avoimet tehtävät ovat mahdollisia.
Mafynetin tehtävät ja harjoituskokeet sisältävät sekä automaattisesti että manuaalisesti pisteytettäviä tehtäviä.