Koestrategia ja loppurutistus yo-kirjoituksiin
Hyvä koestrategia takaa onnistumisen koetilanteessa ja tätä kannattaakin etukäteen suunnitella. Saat alta ohjeita koestrategian hiomiseen sekä vinkkejä loppurutistukseen.
Ajankäyttö kokeessa
Mikäli sinulle ei ole myönnetty lisäaikaa ylioppilaskokeissa, saat käyttää kokeen tekoon kuusi tuntia. Kokeeseen annettu aika kannattaa käyttää kokonaan, sillä mieleesi voi vielä viime hetkillä tulla asioita, jotka nostavat arvosanasi paremmaksi.
Useissa reaaliaineiden kokeissa tehtäviä on viisi, joista 30 pisteen tehtäviin kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Hyvä arvio on varata kuhunkin 20 pisteen tehtävään 45 minuuttia ja 30 pisteen tehtävään 1 tunti. Jos teet kolme 20 pisteen tehtävää ja kaksi 30 pisteen tehtävää ja koe alkaa kello 9, olet valmis noin puoli kahteen mennessä. Sinulle jää vielä puolitoista tuntia aikaa lukea vastauksiasi läpi ja hioa niitä. Omaa ajankäyttöä voi harjoitella Mafynetin harjoituskokeilla sekä muita harjoitustehtäviä tehdessä. Kun aloitat esseevastauksen kirjoittamisen, laita kello soimaan 45 minuutin päähän. Jos olet valmis ennen tätä aikarajaa, mieti, onko vastauksesi riittävän laaja tai voisitko laajentaa asian käsittelyä. Jos sinulla tulee kiire, yrität ehkä sisällyttää liikaa erilaisia asioita vastaukseesi.
Tehtävien määrä vaihtelee eri aineiden yo-kokeiden välillä. Tärkeintä on laskea, montako tehtävää sinun tulee tehdä, ja paljonko aikaa sinulla on kuhunkin tehtävään. Esimerkiksi äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa kirjoitat vain yhden tekstin ja voit käyttää kaiken ajan siihen, mutta kielten kokeissa teet huomattavasti suuremman määrän tehtäviä ja aika tulee jakaa näiden tehtävien välillä. Olennaista on myös arvioida, paljonko aikaa erilaisiin tehtäviin kuluu.
Kokeen tekeminen
Kun aloitat kokeen tekemisen, noudata seuraavia vaiheita:
- Katso ensin nopeasti kokeen tehtävät läpi. Tässä vaiheessa voit miettiä, mitkä tehtävät aiot tehdä. Merkitse tehtävät itsellesi ylös ja varmista, että aiot vastata oikeaan määrään tehtäviä.
- Lue seuraavaksi huolellisesti valitsemiesi tehtävien tehtävänannot läpi. Kirjaa lyhyesti jokaiseen vastausruutuun ne asiat, joita sinulle ensimmäiseksi tulee mieleen. Älä vielä käy läpi aineistoja, vaan kirjaa ylös mielessäsi olevat asiat.
- Aloita vastausten kirjoittaminen helpoimmasta tehtävästä. Kirjoita yhtenäinen ja jäsennelty vastaus. Ennen kirjoittamista voit suunnitella vastauksesi rakennetta. Etene tehtävissä vaikeusjärjestyksessä helpoimmasta vaikeimpaan.
- Kun olet saanut kaikki vastaukset valmiiksi, varmista vielä kerran, että olet vastannut oikeaan määrään tehtäviä. Pidä viimeistään tässä vaiheessa tauko, käy vessassa ja syö eväitä. Tauon jälkeen lue vastauksesi vielä kertaalleen läpi ja varmista rakenteen olevan johdonmukainen. Tarkista myös, että olet kirjoittanut vastaukseesi kaiken mitä tiedät asiasta.
Aineistotehtävien tekeminen
Kun aloitat aineistotehtävän tekemisen, noudata seuraavia vaiheita:
- Katso, mitkä aineistot kuuluvat tehtävään. Vieritä Abitin aineistovälilehti sivun loppuun saakka, jotta huomaat varmasti kaikki tehtävän aineistot. Tämä on erittäin tärkeää, sillä hyvien pisteiden tavoittaminen edellyttää kaikkien aineistojen käsittelyä.
- Silmäile aineistot nopeasti läpi, jotta saat niistä yleiskuvan. Jos aineistona on video, katso video läpi.
- Lue tehtävänanto huolellisesti ja selvitä, mitä sinun tulee etsiä aineistoista. Tarkista, että olet varmasti ymmärtänyt tehtävänannon oikein. Hyvälläkään vastauksella ei saa kiitettäviä pisteitä, mikäli se ei vastaa kysyttyyn.
- Lue tai katso aineistot huolellisesti läpi. Halutessasi voit tehdä niihin merkintöjä Abitista löytyvillä ohjelmilla. Voit myös kirjata asioita ylös vastauskenttään.
- Aloita vastauksen kirjoittaminen. Muista tarkat viittaukset aineistoihin. Voit viitata aineistoihin mm. seuraavilla tavoilla: ”Niinistön mukaan…” ”Niinistö toteaa…” ”Videosta tulee ilmi…” ”Niinistön artikkelissa käsitellään…”.
Tehtävänannosta huolimatta vastauksen käsittelyä voi aina laajentaa aineiston ulkopuolelle ja liittää käsittelyyn mukaan omaa pohdintaa. Oman pohdinnan esille tuominen on aina kiitettävää ja vaikuttaa vastaukseen positiivisesti. Muista myös käsitellä aihetta monipuolisesti, älä ota kaikkea annettuna vaan mieti myös mahdollisia vasta-argumentteja aineistoissa esitettyihin väitteisiin.
Entä jos en osaa vastata mihinkään tehtävään?
Kokeen alussa voi tulla tunne siitä, ettei osaa vastata yhteenkään tehtävään. Osa tehtävistä saattaa olla vaikeasti muotoiltuja tai epäselviä, eikä näistä aina ensilukemalla käy selväksi, mitä tehtävässä kysytään. Tärkeintä on tällöin rauhoittua ja syödä vaikka vähän eväitä ennen kokeen jatkamista. Osaat varmasti, jos olet harjoitellut kokeeseen.
Lue tämän jälkeen kysymys rauhassa uudestaan. Mikäli tehtävässä on aineisto, vilkaise aineisto läpi. Jos rauhallinen tehtävänannon lukeminen ei auta, lue vielä kokeen muut tehtävänannot läpi. Valitse ne tehtävät, joiden tehtävänannot luulet ymmärtäväsi tai joihin osaat vastata edes jotain. Opitut aisat tulevat usein mieleen silloin, kun vastausta alkaa kirjoittamaan. Älä siis säikähdä osaamattomuuden tunnetta vaan aloita jostakin ja vähitellen opiskelemasi tiedot tulevat mieleesi.
Loppurutistus ennen kirjoituksia
Nyt viimeistään on oikea hetki aloittaa kertaaminen ja asioiden mieleen palauttaminen. Älä enää opettele uusia asioita – suurin työ on jo tehty. Ehdit vielä kerrata oppimäärään kuuluvia asioita siten, että ne ovat mielessä koepäivän koittaessa. Tärkeintä on aloittaa kertaaminen heti.
- Lue pintapuolisesti läpi kurssien tärkeimmät asiat.
- Nyt on oikea aika opetella nippelitietoa! Jos tavoittelet esimerkiksi historian laudaturia, vuosilukujen tarkka opettelu ei ole huono ajatus.
- Testaa välillä omaa osaamistasi tekemällä esimerkiksi vanhoja yo-koetehtäviä. Löydät kattavat ja ilmaiset malliratkaisut fysiikan ja pitkän sekä lyhyen matematiikan vanhoihin yo-kokeisiin alta!