Valintakoe C

Oletko hakemassa biologian ja ympäristötieteiden, maantieteen, elintarviketieteiden, geotieteiden tai maataloustieteiden koulutusohjelmiin?

Tältä sivulta löydät paljon hyödyllistä tietoa hakemisesta ja valintakokeesta C, jolla haetaan kaikkiin edellä mainittuihin hakukohteisiin.

Kevään 2025 pääsykoe

Kevään 2025 valintakokeet muuttuvat, ja useimpiin koulutusohjelmiin haetaan yhdellä yhdeksästä eri valintakokeesta. Biologian ja ympäristötieteiden, maantieteen, elintarviketieteiden, geotieteiden tai maataloustieteiden koulutusohjelmiin haetaan valintakoe C:llä, ja se tarkoittaa muutoksia näiden alojen kokeisiin.

Tuleva valintakoe koostuu nimittäin ennakkotietojen mukaan kokonaan monivalintatehtävistä. Kaikki kokeeseen osallistuvat tekevät yhteisen osion, jossa edellytetään joko lukion biologian, fysiikan, kemian tai maantieteen pakollisten kurssien hallintaa. Yhteisessä osiossa on kaikille pakollinen kuvaajien ja taulukoiden tulkintataitoja testaava tehtävä ja sen lisäksi neljä vaihtoehtoista tehtävää, joista kahteen vastataan:   

  1. Biologian perusteet 
  2. Kemian ja fysiikan perusteet 
  3. Luonnonmaantieteellinen ja geotieteellinen tehtävä 
  4. Yhteiskunta ja ympäristö – soveltava tehtävä 

Voit vapaasti valita mihin kahteen tehtävään näistä vastaat valintakokeessa. Valintakokeen yhteisen osion kustakin tehtävästä voi saada 60 pistettä.

Biologian ja ympäristötieteiden hakukohteisiin pyrkivät suorittavat myös biologian eriytyvän osion, joka testaa hakijan kykyä yhdistellä, päätellä, arvioida ja soveltaa tietoa erityisesti solujen, perinnöllisyyden, ihmisen biologian ja bioteknologian osa-alueilla.

Valintakokeen eriytyvä osio perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin (modulit BI4-BI6) (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019), sekä mahdolliseen kokeessa jaettavaan aineistoon. Aineisto voi olla myös englanninkielistä.

Biologian eriytyvä osion maksimipistemäärä on 60 pistettä.

 

Voit halutessasi tutustua myös valintakoe C:n hakukohteiden vanhoihin valintakokeisiin. Olemme koonneet ne kätevästi yhdelle sivulle.
Valintakoe C vanhat kokeet

Tärkeimmät tiedot pääsykokeesta 2025

  • Biologian ja ympäristötieteiden, maantieteen, elintarviketieteiden, geotieteiden tai maataloustieteiden koulutusohjelmiin haetaan valintakoe C:llä
  • Aika: 5.6.2025 klo 9.00
  • Kokeen kesto:
    • yhteinen osio 2h 15min
    • biologian osio 45 min
  • Koe on digitaalinen
  • Pääsykoevaatimukset:
    • yhteinen osio: joko lukion biologian, fysiikan, kemian tai maantieteen pakollisten kurssien sisällöt. Kokeessa on kaikille pakollinen kuvaajien ja taulukoiden tulkintataitoja mittaava tehtävä, jonka lisäksi voit itse päättää, mihin kahteen kysymykseen seuraavista vastaat ja valmistaudut:
      • biologian perusteet 
      • kemian ja fysiikan perusteet 
      • luonnonmaantieteellinen ja geotieteellinen tehtävä 
      • yhteiskunta ja ympäristö – soveltava tehtävä
    • biologian eriytyvä osio: lukion biologian kurssit (BI4-BI6)

Valintakoe C:n rakenne

Valintakoe C koostuu yhteisestä ja eriytyvästä osiosta. Yhteinen osio mittaa joko lukion biologian, fysiikan, kemian tai maantieteen pakollisten kurssien hallintaa. Yhteisessä osiossa on kaikille pakollinen kuvaajien ja taulukoiden tulkintataitoja testaava tehtävä ja sen lisäksi neljä vaihtoehtoista tehtävää, joista kahteen vastataan:   

  1. Biologian perusteet 
  2. Kemian ja fysiikan perusteet 
  3. Luonnonmaantieteellinen ja geotieteellinen tehtävä 
  4. Yhteiskunta ja ympäristö – soveltava tehtävä 

Biologian perusteet-tehtävässä vaaditaan biologian pakollisten opintojen sisältöjen hallintaa. Kemian ja fysiikan perusteet-edellytetään lukion kemian ja fysiikan pakollisten opintojen osaamista. Luonnonmaantieteellisessä ja geotieteellisessä tehtävässä sekä yhteiskunta ja ympäristö – soveltavassa tehtävässä on hyötyä, jos hallitset lukion maantieteen opintojen sisältöjä.

Voit vapaasti valita mihin kahteen tehtävään näistä vastaat valintakokeessa.

Valintakokeen biologian eriytyvä osio perustuu lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisiin biologian valtakunnallisiin valinnaisiin opintoihin (modulit BI4-BI6) (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2019), sekä mahdolliseen kokeessa jaettavaan aineistoon. Aineisto voi olla myös englanninkielistä.

Yhteinen osio kestää 2 h 15 min, ja biologian eriytyvä osio kestää 45 min.

Kokeen tehtävät ovat automaattitarkisteisia valintatehtäviä.

Tuleeko kokeeseen ennakkomateriaali?

Kokeeseen ei julkaista ennakkomateriaalia, mutta biologian eriytyvään osioon saattaa sisältyä kokeessa jaettava aineisto. Aineisto voi olla englanninkielinen.

Miten valmistaudun Mafynetillä valintakokeeseen?

Mafynetin Valintakoe C -oppimateriaalilla voit opiskella kattavasti koko koealueen. Et tarvitse lukiokirjoja tai aikaisempaa pohjatietoa – kaikki tarvittava löytyy suoraan sovelluksesta.

Materiaalista löytyy runsaasti tehtäviä, jotka kattavat sekä perusasiat että haastavammat kokonaisuudet. Helppojen ja vaikeampien tehtävien rinnalla saat apua vihjeistä ja malliratkaisuista, jotka tekevät oppimisesta itsenäistä ja sujuvaa.

Harjoittelu Mafynetillä on käytännönläheistä: käytössäsi on Mafynetin sähköinen laskin, joka tarjoaaa aitoa pääsykoeharjoittelua. Sähköinen laskin on täysin samanlainen ominaisuuksiltaan, kuin Vallu valintakoejärjestelmässäkin. Lisäksi käytössäsi ovat Mafy-taulukot, eli sinun ei tarvitse vaihdella ohjelmien välillä. Näin pystyt keskittymään opiskeluun täysillä!

TUTUSTU itseopiskelumateriaaliin

 

Tilaa Mafyn ilmainen opiskeluopas!

Jätä sähköpostisi alle ja saat heti käyttöösi Mafyn 5-osaisen opiskeluoppaan!

Todistusvalinta keväällä 2025

Opiskelupaikan voi saada myös todistusvalinnassa.

Nykyinen ylioppilastodistuksen pisteytys on voimassa vielä keväällä 2025.

Eri hakukohteet antavat pisteitä ylioppilastutkinnon arvosanoista eri tavoin. Mafy-laskurin avulla voit helposti selvittää omat todistuspisteesi kuhunkin hakukohteeseen.

 

LASKE TODISTUSPISTEESI