Ruotsinkieliseen lääkikseen hakeminen

10.9.2020
  • Lääkis

Ainoa ruotsinkielinen lääketieteellinen koulutusohjelma Suomessa on tällä hetkellä Helsingissä. Hammaslääketieteellisen ruotsinkieliselle linjalle ei enää oteta opiskelijoita.

Huomioi seuraavat asiat hakiessasi ruotsinkieliselle opintolinjalle

Yleistä tietoa ruotsinkielisestä linjasta

  • Voit hakea samana keväänä sekä suomen- että ruotsinkieliselle opintolinjalle ja toinen näistä laitetaan ensisijaiseksi.
  • Huomaa, että ruotsinkielinen opintolinja käsitellään yhteishaussa omana hakukohteenaan, joten saat ensisijaisuuspisteen ruotsinkieliselle linjalle vain, jos valitset ruotsinkielisen opintolinjan ensisijaiseksi.

Huomioitavaa, jos olet suorittanut lukion suomen kielellä

  • Jos olet suorittanut lukion suomen kielellä, sinun täytyy erikseen osoittaa riittävä ruotsin kielen taito. Vuodesta 2020 alkaen kielitaitoa ei voi osoittaa valintakokeella.
  • Voit tehdä pääsykokeen suomeksi. Ruotsin kielitaidon osoittamiseksi riittää esim. yo-arvosana L keskipitkästä ruotsista tai E pitkästä ruotsista.
  • Kielitaidon voi osoittaa myös kielitestillä. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohje.
  • Katso tarkka selitys kielitaitovaatimuksista ja niiden toimittamisesta lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan sivuilta.

Huomioitavaa, jos olet suorittanut lukion ruotsin kielellä

  • Ruotsinkieliselle linjalle on paljon hakijoita, eikä se ole itsestään selvästi helpoin tai yksi helpoimmista hakukohteista.
  • Vaikka hakisisit ensisijaisesti ruotsinkieliseen koulutukseen, harkitse suomenkielisten lääkishakukohteiden laittamista varavaihtoehdoiksi. Jos et pääse ruotsinkielisille linjalle, voit silti saada paikan suomenkieliseltä linjalta. Helpoimmat suomenkieliset linjat ovat olleet sisäänpääsyn vaikeustasolla samanlaisia kuin ruotsinkielinen linja.
  • Suomenkielinen linja on aiempaa realistisempi vaihtoehto myös ruotsinkieliselle, koska myös siellä kielitaitovaatimusta on helpotettu. Opiskelu suomenkielisellä linjalla ei eroa valtavan paljoa ruotsinkielisestä linjasta, koska osa ruotsinkielisen linjan opetuksestakin on suomen kielellä.
  • Hae siis ruotsinkielisen linjan lisäksi esim. Oulun ja Kuopion yleislääketieteellisiin. Kannattaa kuitenkin laittaa ruotsinkielinen linja ensisijaiseksi hakukohteeksi.
  • Varmista, että sinulla on tarvittava näyttö suomen kielen kielitaidosta. Vuodesta 2020 alkaen kielitaitoa ei voi osoittaa valintakokeella.
    • Suomen kielitaidon osoittamiseksi riittää esimerkiksi yo-arvosana L keskipitkästä suomen kielen oppimäärästä tai E pitkästä oppimäärästä (suomi toisena kotimaisena kielenä).
    • Kielitaidon voi näyttää myös muilla kielikokeilla. Valtionhallinnon kielikoe arvosanalla ”hyvät taidot” kaikista osa-alueista on riittävä. Katso lisätietoja ja ilmoittautumisohje.
    • Katso eri vaihtoehdot kielitaidon osoittamiseksi Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan sivuilta.

Etsitkö ruotsinkielistä valmennuskurssia?

MAFY-valmennuksen valmennuskurssi on tunnettu hyvistä tuloksista. Noin kuusi prosenttia kurssilaisistamme on ruotsinkielisiä ja olemme panostaneet paljon ruotsinkieliseen opetukseen. Vuonna 2020 asiakkaamme veivät 56 % kaikista ruotsinkielisen lääkiksen paikoista.

Kaikki biologian tehtävät ja mallivastaukset on käännetty ruotsiksi. Lisäksi Helsingin kursseilla biologian opettajamme pystyvät myös auttamaan ruotsiksi. Esitä ilmoittautumislomakkeessa toivomus, että pääset ryhmään, jossa on ruotsia osaava biologian opettaja! Kemia ja fysiikka ovat suomeksi, mutta kurssilaisilta saamamme palautteen perusteella tällä ei ole ollut juurikaan merkitystä. Kaikki 7 salissa pidettävää harjoituskoetta ovat saatavilla kokonaan ruotsinkielisinä ja niihin voi myös vastata ruotsiksi.

Yo-valmennuskurssin palautteessa eräs opiskelija kommentoi fysiikan opiskelua suomeksi näin: ”Itseluottamukseni matematiikan ja fysiikan suhteen on kehittynyt aika huimasti, joten kannattaa kokeilla! Som svenskspråkig har det varit förvånansvärt lätt att gå kursen på finska. So räds inte att prova.”