
Vinkkejä opiskeluun
Vinkkejä lääkiskokeeseen opiskeluun
Lääkikseen pääsy ei vaadi poikkeuksellista lahjakkuutta, vaan ennen kaikkea riittävästi oikeanlaista harjoittelua. Tämä pätee kaikkiin pääsykoeaineisiin – myös fysiikkaan, jota usein pidetään erityistä lahjakkuutta vaativana aineena.
Vuonna 2024 Mafyn asiakkaat nappasivat 67 % kaikista pääsykoekiintiön paikoista. Meillä on laaja aineisto lääkikseen päässeistä ja siitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän onnistumiseensa. Sekä valmennuskurssi- että itseopiskeluasiakkaamme käyttävät Mafynetti-sovellusta, joka tuottaa meille tarkkaa tilastotietoa. Osaamme siis sanoa, mitkä seikat kannattaa ottaa huomioon lääkishaussa.
Huomioi nämä
Olemme koonneet sivuillemme tuhdin tietopaketin siitä, mitä kannattaa huomioida lääketieteelliseen haettaessa.
Sisäänpääsymahdollisuuteni?
Keväällä 2024 yleisten lääketieteellisten sisäänpääsyprosentti oli kaikkien hakijoiden määrällä laskettuna 3,95 %. 50 % aloituspaikoista jaettiin ylioppilastodistuksen perusteella, ja 15 % valintakoekiintiön paikoista varattiin ns. ensikertalaisille. Loput 35 % paikoista jaettiin kaikkien valintakokeeseen osallistuneiden kesken. Valintakoeväylä kuulostaa vaikealta, ja sitä se tietysti onkin, mutta omia mahdollisuuksiaan pystyy parantamaan merkittävästi oikeanlaisella harjoittelulla. Lue lisää, miten lähtötaso ja harjoitteluun käytetty aika vaikuttavat sisäänpääsymahdollisuuksiisi.
Onnistunut harjoittelu lääkiskokeeseen
Paljonko lääkiskokeeseen täytyy harjoitella? Millainen viikkotuntimäärä on liikaa? Mitkä muut asiat vaikuttavat harjoittelun tuloksiin? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät vastauksen täältä.
Matematiikan rooli lääkiskokeessa
Lukion pitkä tai lyhyt matematiikka eivät kuulu valintakoevaatimuksiin, mutta tarvitset jonkin verran matematiikan osaamista, jotta selviät fysiikan ja kemian laskuista kunnialla. Huomaa, että lyhyen matematiikan taidot riittävät lääkiskokeen laskuihin erinomaisesti – juuri mitään taitoja ei tarvita pitkän matematiikan puolelta!
Olemme koonneet tälle sivulle tarvittavat matematiikan taidot tärkeysjärjestyksessä.
Laskin lääkiskokeessa
Lääketieteellisten alojen valintakokeessa onnistuminen on monen asian summa. Näistä ehdottomasti tärkein on koealueen oppiaineiden rautainen hallinta, mutta koetilanteeseen ja valintakokeen erikoisuuksiin on syytä myös valmistautua. Eräs valintakokeen erikoisuuksista on siellä käytettävissä oleva laskin. Löydät tältä sivulta tärkeimmät faktat Vallu-valintakoejärjestelmän laskimesta.
Koestrategia: tehokas toiminta lääkiskokeessa
Koestrategiassa on olennaista optimoida ajankäyttöä siten, että tunnistat ne tehtävät, joista saat eniten pisteitä rajallisessa ajassa. Ei siis kannata yrittää ratkaista kaikkia tehtäviä täysin oikein, vaan pikemminkin bongata pisteitä kaikkialta, mistä niitä on saatavissa! Tämä voi käytännössä tarkoittaa sitä, että pitkän ja epävarman tehtävän sijaan valitsetkin parista tehtävästä alakohtia, jotka hallitset hyvin.
Lue lisää tehokkaasta koestrategiasta tältä sivulta.
Kannettavan tietokoneen asetukset valintakokeessa
Valtaosa valintakokeista tehdään nykyään Vallu-valintakoejärjestelmässä. Niin myös valintakoe B, eli lääkiskoe. Vaikka Vallu toimii useimmissa käyttöjärjestelmissä, kannattaa silti varmistaa oman koneen toimivuus ja asetukset hyvissä ajoin ennen koetta.
Oikaisupyynnön tekeminen
Jos lääkiksen ovet eivät auenneet, kannattaa pikimmiten varmistaa, onko sinulla aihetta oikaisupyyntöön. Joka vuosi Mafyn kurssilaisia pääsee sisään myös oikaisupyyntöjen kautta. Täältä löydät kattavat ohjeet oikaisupyynnön tekemiseen.
Selaa arvioita
-
Julia Koskela
Lääketiede -
Emilia Wedman
Lääketiede -
Alisa Höysti
Lääketiede -
Ilari Toimela
Lääketiede -
Susanna Nevala
Lääketiede -
Laura Laitio
Lääketiede -
Rand Mohamad Deeb
Lääketiede -
Emmi Saarinen
Lääketiede -
Laura Nurmi
Lääketiede -
Nemo Eriksson
Lääketiede -
Riina Bräysy
Lääketiede -
Tiina Jäntti
Lääketiede -
Anna-Maria Mende
Lääketiede -
Eemeli Alahuhta
Lääketiede -
Violetta Nurmi
Lääketiede -
Katariina Simula
Lääketiede -
Veera Kanerva
Lääketiede
