
Onnistunut harjoittelu lääkiskokeeseen
Näin harjoittelet onnistuneesti lääkiskokeeseen
Paljonko täytyy harjoitella? Millainen viikkotuntimäärä on liikaa? Mitkä muut asiat vaikuttavat harjoittelun tuloksiin? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät vastauksen tältä sivulta.
Harjoittelun määrä
Lääkikseen pääsemiseksi ei tarvita poikkeuksellista lahjakkuutta, vaan runsas määrä oikeanlaista harjoittelua. Tämä pätee kaikkiin pääsykoeaineisiin – myös fysiikkaan, joka usein mielletään erityistä lahjakkuutta edellyttäväksi aineeksi.
Vuonna 2024 Mafyn asiakkaat veivät 67 % kaikista pääsykoekiintiön paikoista. Meillä on hyvin kattava aineisto lääkikseen päässeistä ja siitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän onnistumiseensa. Sekä valmennuskurssi- että itseopiskeluasiakkaamme käyttävät Mafynetti-sovellusta, joka tuottaa meille tarkkaa tilastoaineistoa.
Tästä aineistosta koostettu kuvaaja (alla) havainnollistaa erinomaisesti harjoittelun merkitystä. 500-600 tuntia harjoitelleiden sisäänpääsytodennäköisyys on moninkertainen 100 tuntia harjoitelleisiin verrattuna.

Mistä tiedämme tämän?
Kysyimme kaikilta asiakkailtamme heidän sisäänpääsystään ja järjestimme tämän tilaston Mafynetillä tehtyjen työtuntien mukaan (yllä olevan kuvan tilasto on vuodelta 2018, mutta tilanne ei ole sen jälkeen olennaisesti muuttunut). Kuvaajasta ilmenee, että mitä enemmän työtunteja opiskelija oli tehnyt Mafynetillä, sitä korkeampi oli sisäänpääsyn todennäköisyys.
Huomaa, että todennäköisyys lakkaa kuitenkin kasvamasta 600 tunnin jälkeen. Yleisesti ottaen enempi harjoittelu tuo lisää kehitystä ja paremmat tulokset, mutta harjoittelu täytyy jakaa riittävän pitkälle ajalle, jotta ehtii myös levätä. 1200 tuntia harjoittelua antaa paljon paremman tuloksen kuin 600 tuntia, jos harjoittelun jakaa esim. kahdelle lukuvuodelle. Tässä tilastossa tulokset lakkaavat kasvamasta 600 tunnin jälkeen todennäköisesti siksi, että merkittävä osa tämän rajan ylittäneistä opiskelijoista on yrittänyt opiskella liian paljon lyhyessä ajassa, esimerkiksi 800 tuntia neljässä kuukaudessa.
Mafyn tiimi mittaa ja analysoi paljon asioita, ja olemme tutkineet myös sitä, millaisella viikkotuntimäärällä oppii nopeimmin. Useimmat saavuttavat parhaimmat oppimistulokset opiskelemalla aktiivisesti 30-35 tuntia viikossa Mafynetin avulla. Työaika sisältää kaikkiin oppiaineisiin yhteensä käytetyn ajan. Työajasta on poistettu kaikki lyhyetkin lepo- ja ruokatauot.
Miten parantaa lääkisvalmistautumista?
Alta löydät lisää tietoa siitä, miten voit parantaa lääkispääsykokeeseen valmistautumistasi!
Mikä on oikea tuntimäärä?
- Opiskelijoilla, jotka opiskelivat 600 tuntia lukuvuoden aikana, oli yli kaksinkertainen todennäköisyys päästä sisään verrattuna niihin, jotka opiskelivat 300 tuntia.
- Viikkotuntimäärä ei saa kuitenkaan ylittää omia rajoja – yleensä yläraja on 30-35 tuntia viikossa. Tämä on kuitenkin täysin yksilöllistä, ja kuukausia kestävässä harjoittelussa viikkotyötunteja kannattaakin yleensä tehdä tätä vähemmän.
- Aloita harjoittelu aikaisin, jotta saat kerrytettyjä tunteja sopivalla tahdilla. Tekemällä esimerkiksi 30 tuntia viikossa saat n. 120 työtuntia kuukaudessa. Sivun yläosassa olevasta kuvaajasta nähdään, että tällä työtahdilla jokainen kuukausi Mafynetillä harjoittelua parantaa sisäänpääsytodennäköisyyttä 7,5 prosenttiyksikköä!
- Jos kuitenkin ”heräät” luku-urakkaan vasta myöhemmin keväällä, älä luovuta, vaan tee parhaasi – kuvaajasta näkyy sekin, että 200 tuntia harjoittelua on todella paljon parempi asia kuin 0 tuntia!
Harjoittelun laatu
Harjoittelun laatu on yhtä tärkeää kuin määrä. Mafynetti-sovellus pitää automaattisesti huolta monista hyvistä työtavoista, kuten kertauksesta. Lisäksi Mafynetti opastaa hyvässä opiskelutekniikassa, ajankäytössä ja muilla menestykseen vaikuttavilla osa-alueilla. Tuloksissa tämä näkyy seuraavasti:
- Lääketieteellisiin haki ensisijaisena kohteenaan 7 700 hakijaa keväällä 2024.
- Mafyn asiakkaita kaikista hakijoista oli 2400 eli 31 %
- Pääsykoevalinnassa jaettiin 565 aloituspaikkaa, joista Mafyn asiakkaille meni 379, eli 67 %
Asiakkaidemme menestykseen vaikuttaa merkittävästi myös se, että lähi- ja nettiopetuskurssilaiset sekä Itseopiskelu Premium -paketin ostaneet saavat henkilökohtaista ohjausta, kannustusta ja sparrausta opiskeluvalmentajaltaan, ja kurssilla olevat saavat lisäksi henkilökohtaista opetusta valintakokeen oppiaineissa.
Näin teet opiskelustasi tehokkaampaa

Opiskelijoiden kokemuksia
Selaa arvioita
-
Julia Koskela
Lääketiede -
Emilia Wedman
Lääketiede -
Alisa Höysti
Lääketiede -
Ilari Toimela
Lääketiede -
Susanna Nevala
Lääketiede -
Laura Laitio
Lääketiede -
Rand Mohamad Deeb
Lääketiede -
Emmi Saarinen
Lääketiede -
Laura Nurmi
Lääketiede -
Nemo Eriksson
Lääketiede -
Riina Bräysy
Lääketiede -
Tiina Jäntti
Lääketiede -
Anna-Maria Mende
Lääketiede -
Eemeli Alahuhta
Lääketiede -
Violetta Nurmi
Lääketiede -
Katariina Simula
Lääketiede -
Veera Kanerva
Lääketiede
