Kauppatieteiden valintaperusteet 2022

15.10.2021
 • Kauppis

Kauppakorkeakoulujen yhteisvalinnan hakuvaatimuksiin ei ole tullut uudistuksia edelliseen vuoteen verrattuna. Valintaperusteet kauppateiteelliselle keväällä 2022 ovat seuraavat:

Todistusvalinta

 • Todistusvalinnassa otetaan huomioon vain ensikertalaiset hakijat. Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa erikseen, haetko todistusvalinnalla vai pääsykoevalinnalla.
 • Kaikista paikoista 60 % jaetaan todistusvalinnassa.
 • Jos tulet valituksi ensimäiseen hakukohteeseesi todistusvalinnalla, ei pääsykokeisiin voi enää osallistua. Voit kuitenkin osallistua pääsykokeisiin, jos tulet valituksi muihin hakukohteisiin ja haluat vielä tavoitella ensimmäistä vaihtoehtoasi.
 • Todistusvalinnan maksimipistemäärä on 154 pistettä ja todistusvalinnassa on saatava vähintään 77 pistettä. Pisteytystaulukon näet täältä.
 • Voit saada pisteitä 5 aineesta: äidinkieli, matematiikka (pitkä tai lyhyt), hakijalle parhaat pisteet tuottava kieli ja kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta.

Valintakoe

 • Valintakoevalinnassa jaetaan 40 % kaikista paikoista.
 • Valintakoe järjestetään tiistaina 7.6.2022 klo 12:00-15:00.
 • Voit valita itse yliopiston/korkeakoulun sekä paikkakunnan, jossa suoritat kokeen. Valintakoe tehdään kokeen suorituspaikan opetus- ja tutkintokielellä.
 • Pääsykoe perustuu kolmeen lukiokurssiin: Historia (HI1), Yhteiskuntaoppi (YH2) ja Matematiikka (MAB5 tai MAA10) sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon. Kokeessa pärjää kummalla tahansa matematiikan kurssilla.
 • Kokeessa on monivalintatehtäviä sekä oikein/väärin kysymyksiä. Väärästä vastauksesta jaetaan miinuspisteitä. Vastaamatta jättäminen ei vähennä pisteitä eikä tätä ole rajoitettu.

Käy tunnustelemassa edellisvuoden pääsykokeita ja testaamassa omaa osaamistasi alla olevan painikkeen takaa. 

Vanhat kauppiksen pääsykokeet

Pääsykokeisiin valmistautuminen

Aloittamalla koevalmistautumisen jo nyt, jää sinulle riittävästi aikaa matematiikan, historian ja yhteiskuntaopin perusteelliseen oppimiseen.

Voit valita opetusta sisältävän nettikurssin tai itseopiskelupaketin. Nettikursseilla opettajamme avustavat sinua oppimäärän opiskelussa ja varmistat näin osaamisesi olevan raudanluja kevään pääsykokeissa. Kursseille voit osallistua omasta lähtötasostasi riippumatta. Opetuksen lisäksi saat henkilökohtaisen kauppispreppaajan, joka avustaa sinua aikatauluihisi sopivan lukusuunnitelman tekemisessä ja tehokkaan opiskelutekniikan löytämisessä. Mikäli itenäinen opiskelu tuntuu itselleen mieleisemmältä, valitse tällöin itseopiskelupaketti. Myös itseopiskelupaketti sopii kaikille, lähtötasosta riippumatta. Materiaali sisältää erillisen matematiikan kertauspaketin, jolla saat riittävän laskutaidon, vaikka koko lukion matematiikka olisi unohtunut.

Kauppatieteiden valmennuskurssit