Koestrategia ja loppurutistus kauppiskokeeseen

17.4.2024
  • Kauppis

Onnea, olet jo pitkällä pääsykoeurakassasi tätä lukiessasi! Nyt on aika miettiä koestrategiaa ja pääsykoelukemisen loppurutistusta. 

Oikean koestrategia merkitys on suuri, sillä sisäänpääsy koepistekiintiössä ratkaistaan lopulta valintakokeessa. Onnistunut koestrategia takaa parhaan mahdollisen suorituksen valintakokeessa. Pääsykokeeseen lukeminen on ollut suuri ponnistus, ja jotta saat tehdystä työstä kaiken irti, onnistunut lukuprosessi viimeistellään hyvällä koestrategialla.

Pääsykoetilanne jännittää suurinta osaa hakijoista ja ja jännitys saattaa vaikuttaa huolellisuuteen sekä tehtävien ratkaisukykyyn. Oikealla strategialla varmistat hyvän suorituksen myös jännittävässä tilanteessa.

Muista, että sisäänpääsyyn ei vaadita täysiä pisteitä, eikä pääsykokeessa kannata pyrkiä täydellisyyteen.


Tehtävätaktiikka 

Tehtävätaktiikalla tarkoitetaan ohjeistusta, miten lähdet ratkaisemaan yksittäistä tehtävää. Aloita tehtävän tekeminen aina lukemalla tehtävänanto huolellisesti ja mieti, mihin kysymykseen tehtävässä halutaan vastaus. Etsitäänkö oikeaa vai väärää väittämää?

Kun saat luotua mielikuvan tehtävästä, ryhdy tarkastelemaan yhtä väittämää kerrallaan. Jos tehtävässä etsitään yhtä oikeaa väittämää, pohdi jokaisen väittämän kohdalla, keksitkö esimerkin, joka todistaisi väittämän vääräksi. Kun olet löytänyt kolmeen väittämään esimerkit joiden avulla tunnistat ne vääräksi, sinulle jää jäljelle oikea väittämä.

Laskutehtävät

Kun kyseessä on laskutehtävä, lue tehtävänanto huolellisesti ja piirrä tilanteesta kuva. Piirrä kuva huolellisesti, sillä liian pieni tai väärin piirretty kuva saattaa johtaa siihen, että teet tehtävän väärin. Kuvan piirtämisen jälkeen kirjoita ylös kaavat, joiden oletat liittyvän tilanteeseen. Ei haittaa, vaikka et lopulta tarvitsisi kaikkia kirjoittamiasi kaavoja. Tämän jälkeen voit perustella yhdellä tai kahdella lauseella, mistä tehtävän ratkaisussa on kyse.

  • Piirrä kuva.
  • Kirjaa ylös kaavat.
  • Selvennä ratkaisuasi kirjallisesti, mikäli koet sen hyödylliseksi
  • Ratkaise tehtävä mahdollisimman pitkälle kaavoja käyttäen ennen kuin sijoitat arvot.
  • Lopuksi mieti vastauksen järkevyys, tarkista suurusluokka.

Pitkät tehtävänannot ja aineistot

Jotkut tehtävät sisältävät pitkän tehtävänannon tai aineiston, jota tarvitset tehtävän ratkaisemiseksi. Älä säikähdä tehtävänannon pituutta tai aineistoa! Usein nämä tehtävät saattavat olla suhteellisen helppoja ratkaista, ja sinun tarvitsee osata poimia tehtävästä vain oikeat kaavat ja lukuarvot. Usein tehtävän pystyy ratkaista myös lukematta aineistoa kokonaan tarkasti paneutuen. Lähde ratkaisemaan tehtävä vaiheittain: 

  • Lue aineisto. Sinun ei tulekaan osata vastata kysymykseen pohjatietojesi perusteella, vaan aineiston perusteella. 
  • Lue tehtävänanto uudelleen ja katso, mitä kysytään.
  • Lue aineisto uudelleen ja etsi tällä kertaa vastauksia tehtävänantoon. 

Loppurutistus ennen pääsykoetta

Viimeisten viikkojen aikana ei kannata enää aloittaa uusien asioiden opettelua vaan keskittyä jo opitun kertaamiseen. Näin varmistat, että luku-urakan aikana opitut asiat ovat tuoreessa muistissa koepäivänä.

  • Kertaa pintapuolisesti läpi oppiaineiden tärkeimmät asiat ja keskity yksityiskohtien sekä nippelitietojen mieleen painamiseen.
  • Testaa omaa osaamistasi tekemällä vanhojen pääsykokeiden tehtäviä. Vanhat pääsykokeet löydät täältä: kauppiksen vanhat pääsykokeet.
  • Mikäli käytössäsi on Mafynetti, löytyy jokaisen oppiaineen alta erikseen kohta ”kertaus 2-3 viikkoa ennen pääsykoetta”. Tästä osiosta löydät monivalintatehtäviä kertaamiseen. Näiden lisäksi voit myös palata aiemmin tekemiisi monivalintatehtäviin ja keskittyä siihen, että saat mahdollisimman monta tehtävää ensimmäisellä kerralla oikein.