Ruotsinkieliseen kauppikseen hakeminen

18.9.2021
 • Kauppis

Missä voin opiskella?

Suomessa on kolme ruotsinkielistä kauppatieteellistä: Helsingin Hanken, Vaasan Hanken sekä Åbo Akademi. Kaikki kolme ovat mukana kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa. Voit siis hakea samalla kokeella sekä suomen- että ruotsinkieliseen kauppatieteen hakukohteeseen. Huomaathan kuitenkin, että valintakoe tehdään kokeen suorituspaikan opetus- ja tutkintokielellä. Jos siis kokeen suorituspaikaksi on valittu Hanken tai Åbo Akademi, teet valintakokeen ruotsiksi. MAFY:n kauppismateriaalissa on sanasto tärkeimmistä termeistä ruotsiksi.

Voinko hakea ruotsinkieliseen kauppatieteelliseen, vaikka äidinkieleni on suomi?

Voit hakea ruotsinkieliseen kauppikseen, vaikka äidinkielesi olisi suomi. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan sivuilla on kerrottu täsmälliset kielitaitovaatimukset:

 • Perusopetus, toisen asteen tutkinto tai muu korkeakoulukelpoisuuden antava tutkinto suoritettu ruotsin kielellä (mikäli päättötodistuksessa äidinkieli (ruotsi) hyväksytyllä arvosanalla)
 • Suomalaisen ylioppilastutkinnon äidinkielen koe (ruotsin kielessä) vähintään arvosanalla approbatur (A)
 • Suomalaisen ylioppilastutkinnon ruotsi toisena kielenä -koe suoritettu vähintään arvosanalla magna cum laude approbatur (M)
 • Suomalaisen ylioppilastutkinnon pitkän oppimäärän mukainen ruotsin kielen koe vähintään arvosanalla eximia cum laude approbatur (E)
 • Suomalaisen ylioppilastutkinnon keskipitkän oppimäärän mukainen ruotsin kielen koe suoritettu arvosanalla laudatur (L)
 • IB-tutkinnossa A-tason ruotsi (literature / language and literature / literature and performance) suoritettuna vähintään arvosanalla 2
 • IB-tutkinnon todistuksessa B-tason ruotsi suoritettuna vähintään arvosanalla 5
 • Ennen vuotta 2013 suoritetun IB-tutkinnon A1-ruotsi suoritettu vähintään arvosanalla 2 tai A2-ruotsi vähintään arvosanalla 5
 • EB-tutkinnossa ruotsi L1-kielenä suoritettu hyväksytysti (vähintään arvosana 4) tai
  ruotsi L2-kielenä suoritettu vähintään arvosanalla 7
 • Opetushallituksen yleinen kielitutkinto (YKI) suoritettu tasolla 4 kokeen kaikissa osakokeissa (tekstin ymmärtäminen, kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen ja puhuminen)
 • Valtionhallinnon suullinen ja kirjallinen kielitutkinto suoritettu arvosanalla hyvä
 • Hyväksytty tulos TISUS-kokeesta (Test i svenska för universitetsstudier). Kokeen kaikkien osa-alueiden täytyvät olla hyväksyttyjä
 • Hyväksytty tulos Handelshögskolan vid Åbo Akademin ja Hanken Svenska handelshögskolanin itse järjestämästä kielikokeesta, joka mittaa hakijan ruotsin kielen taidot olevan tasolla B2 (voimassa 5 vuotta suorituksesta)
 • Hyväksytty tulos kielikokeesta, jonka järjestävänä tahona on Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet, joka mittaa hakijan ruotsin kielen taidot tasolle B2 tai antaa hakijalle hakukelpoisuuden kandidaatintutkintoon johtavaan ruotsinkieliseen koulutukseen (voimassa yhtä kauan kuin SSKH:n omissa valintakriteereissä).

Kielikoe

Jos haet yhteishaussa ruotsinkieliseen kauppakorkeakouluun (Hanken tai Åbo Akademi), etkä täytä asetettuja kielivaatimuksia, tulee sinun osallistua kielikokeeseen. Kielikokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun yhteydessä, samalla kun haet kyseisiin hakukohteisiin.

Kielikokeen kesto on kaksi ja puoli tuntia. Koe koostuu kirjallisesta tehtävästä sekä kuullun ymmärtämisestä. Hanken suosittelee harjoittelemaan kielikoetta varten kuuntelemalla ruotsinkielistä radiota, katsomalla ruotsinkielisiä elokuvia ja lukemalla ruotsinkielisiä uutisia.

Kokeeseen tulee ottaa mukaan oma kynä, kumi ja henkilöllisyystodistus. Kokeeseen saa tuoda vesipullon ilman etikettiä.

Kielikokeen tuloksista tiedotetaan toukokuun aikana. Tullakseen valituksi ruotsinkieliseen kauppikseen, hakijan on kielikokeessa saavutettava B2-taso (pelkkään maisterivaiheeseen haettaessa ruotsinkielen tason tulee olla C1).

Pärjäänkö opinnoissa, vaikka äidinkieleni ei ole ruotsi?

Mikäli täytät ruotsin kielen taitoa koskevat vaatimukset, pärjäät opinnoissa varmasti. Etenkin Hankenissa opetus on ruotsin lisäksi myös englanniksi, ja suuri osa opettajista puhuu myös suomea. Hankenin opiskelijoista 20 % on suomenkielisiä. Lisää tietoa Hankenilla opiskelusta suomenkielisenä löydät Hankenin sivuilta.

Ruotsiksi ja englanniksi käydystä koulutuksesta saat myös etulyöntiaseman työmarkkinoilla, sillä kielitaitosi on huipputasoa.