Mafynetillä opiskelu useampana hakuvuotena

10.7.2024
  • Lääkis

Kannattaako Mafynetillä opiskella myös uutena hakuvuotena? Entä kuinka opiskelu kannattaa aloittaa? Olemme koonneet alle vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen Mafynetillä opiskeluun uusijana.

“Hain viime vuonna lääkikseen ja käytin Mafynettiä, mutta en vielä päässyt sisään. Aion hakea uudestaan, mutta kannattaako minun hankkia Mafynetti?”

Ensiksi hatunnosto halustasi yrittää uudestaan! Kilpailu on kovaa, ja viime kauden haun tulokseen voi olla lukuisia syitä: aina erikoisesta kokeesta tai yllättävästä koetilanteesta huonosti nukuttuihin öihin tai siihen, että koealuetta ei ehditty ottaa haltuun. 

Pelkästään tuurillakin on vaikutusta. Viereisessä kuvaajassa on esitetty sisäänpääsytodennäköisyys, jota käytämme kurssiemme harjoituskokeiden yhtenä analyysityökaluna. Kuvaajasta voi verrata omaa harjoituskoesuoritumistaan ja verrata sitä ajatukseen “jos valintakoe olisi nyt, millä todennäköisyydellä pääsisin sisään”. Vahvempi suoriutuminen tarkoittaa suurempaa sisäänpääsytodennäköisyyttä, mutta viesti on selvä – sisäänpääsy ei ole ikinä täysin varmaa.

Huolimatta tilanteestasi tai syystä viime haun tulokseen vastauksia tulevaan hakuun on tasan yksi: tulevan koealueen opiskeleminen.

Lukio-oppimäärän opiskelemiseen löytyy varmasti monia laadukkaita materiaaleja, mutta Mafynetin oppimista tukevat ominaisuudet, kuten kertaustoiminto ja sopiviksi paloiksi tehtävien lomaan pilkotut teoriat, ja laajemmissa oppimisprojekteissa hyödylliset työkalut, kuten työajan seuranta ja edistymiskäyrä ovat ylivoimaisia. Mafynetin materiaaleista riittää myös varmasti tehtävää, joten vaikka olisit jo käyttänyt niitä aikaisemmin, sillä materiaalia päivitetään jatkuvasti. 


“Minusta tuntuu, että muistan ulkoa osan Mafynetin tehtävistä. Onko Mafynetin hankkimisesta hyötyä?”

Vaikka kokisit muistavasi joitakin tehtäviä Mafynetistä ulkoa, Mafynetistä on silti sinulle paljon hyötyä!

Opiskellessa, tehtäviä tehdessä ja kerratessa ulkomuistiin saattaa jäädä paljonkin asioita; kukapa ei esimerkiksi fysiikka lukiessaan muistaisi jotakin kesämökillä hassuttelevasta insinööristä tai maston päällä tanssivasta hurjasta merimiehestä. Valtaosassa tapauksia kuitenkin mieleen jääneet asiat ovat pintapuoleisia, eivätkä tee Mafynetillä harjoittelusta sen tehottomampaa. Pohdi siis, ovatko muistamasi asiat tällä tavoin irrallisia – jos kyllä, Mafynetistä on sinulle mitä varmimmin hyötyä.

Jos tilanteesi on puolestaan se, että muistat tehtävien malliratkaisuista valtavasti asioita, kiinnitä huomiota opiskelutekniikoihin tulevaisuudessa. Tehtäviä tehdessä tulee keskittyä niiden opettamiin ja testaamiin teorioihin ja soveltaviin osioihin, ei niinkään malliratkaisuihin, ja tällä tavalla liian seikkaperäinen ulkoa muistaminen voi olla merkki vääriin asioihin keskittymisestä. Kiinnitä siis opiskeluissasi huomioita asioiden ymmärtämiseen. Tässä vielä muutama konkreettinen vinkki:

  • Lähesty tehtäviä puhtaalta pöydältä. Hahmota itsellesi tehtävää kysymyksillä, kuten “Mistä tässä on kysymys?”, “Mitä tiedetään?”, “Mitä ilmiöitä tehtävän tilanteeseen liittyy?”, Mitä halutaan selvittää, mitä tehtävässä edes kysytään?”
  • Pyri pitämään luovutuskynnyksesi todella korkealla. Katso tehtävän malliratkaisu vasta, kun olet saanut oikean vastauksen, ja jumiin jäädessäsi pyri hakemaan apua muualta, kuin malliratkaisusta.
  • Tehokas tapa oman ymmärryksen testaamiseen on asian tai tehtävän ratkaisun selittäminen jollekin toiselle tai itselle. Jos selityksesi on looginen, kattava ja itsevarma, olet mitä varmimmin sisäistänyt asian.


“Milloin oma Mafynetin edistymishistoria kannattaa nollata?”

Lähtökohtaisesti Mafynetin edistymishistoria kannattaa aina nollata ja opiskelu aloittaa materiaalien alusta. Ainoa poikkeus sääntöön on, jos olet käyttänyt Mafynettiä kevään YO-kirjoituksiin valmistautumisessa.

Kiusaus edetä Mafynetissä loppupään asioihin on varmasti suuri, mutta kaikki lukio-oppimäärien tieto pohjautuu perusasioiden hyvään hallintaan. Pohjatietojen ollessa hyvin hallussa loppupään asioiden opiskelu on paljon tehokkaampaa ajankäyttöä. Mafynetissä asiat ovat tärkeysjärjestyksessä, joten edistymishistorian nollaaminen ja alusta aloittaminen on oikea ratkaisu.


“Hain viime vuonna lääkikseen käyttäen Mafynettiä, mutta en päässyt sisään. Aion hakea uudestaan, miten toimin?”

Vähintään kerran hakeneena sinulla on tarvittavista asioista varmasti jokin pohjatieto, mikä auttaa sinua tulevassa. Mahtavaa! 

Ota seuraavaa hakua suunnitellessasi huomioon myös seuraavia asioita:

  • Nollaa Mafynetin edistymishistoria ja aloita oppimäärän haltuunottaminen materiaalin alusta. Pohjatietojen hyvä hallitseminen on elinehto tehokkaalle opiskelulle, eikä jo osattujenkaan asioiden kertaamisessa mene kauaa.
  • Pyri aloittamaan opiskelusi ajoissa. Mitä pidemmälle ajalle saat jaettua opiskeltavat asiat, sitä paremmin ehdit kertaamaan ja keskittymään heikkouksiisi. 
  • Viikottaisen työtuntimäärän ei tarvitse olla päätä huimaava. Omaat jo jonkinlaiset pohjatiedot, ja opiskelurutiineja on hyvä lähteä rakentamaan rauhallisesti ja portaittaen työmäärää kasvattaen.
  • Keskity heikkouksiisi ja ymmärryksesi kasvattamiseen haastamiseen tehtävien avulla. Oman mukavuusalueen ulkopuolella olevien asioiden opiskelu on yleensä tehokkainta harjoittelua. Aloita opiskelusi inhokkiaineestasi.
  • Jo tehdyllä työllä on varmasti merkitystä, ja aikaisemmat inhokkiaiheetkin saattavat aueta aivan uudella tavalla!

TUTUSTU LÄÄKISKURSSEIHIMME