Lukusuunnitelma kauppikseen

20.11.2023
  • Kauppis

Opiskelu ilman lukusuunnitelmaa on kuin autolla ajo ilman rattia; on vaikea pysyä sopivalla tiellä. Lue alta, miten teet hyvän lukusuunnitelman.

Hyvä lukusuunnitelma ei saa olla monimutkainen, sillä opiskelun aloittaminen ja suunnittelu vievät muuten kohtuuttomasti aikaa.

  1. Kaksi ainetta päivässä: Oppiaineen vaihtaminen keskellä päivää virkistää tekemistä. Siksi vähintään kahden tunnin opiskelupäivään kannattaa jo sisällyttää kaksi eri ainetta.Tarvitset kuitenkin mahdollisuuden syventyä opiskeltavaan asiaan rauhassa, joten opiskele enintään kahta ainetta yhden päivän aikana.
  2. Jokaista ainetta kahdesti viikossa: Jos uuden asian oppimisen ja kertauksen välissä on muutama päivä, kertaus on nimenomaan kertaamista sen sijaan, että opettelisit asian uudestaan alusta alkaen.Sopivan kertausvälin varmistat helposti opiskelemalla kahdesti viikossa jokaista ainetta. Tee siis vähintään Mafynetin automaattisesti antamat kertaustehtävät vielä saman viikon aikana!
  3. Vaikeinta ainetta eniten: Varaa eniten aikaa vaikeimmille aineille, koska näissä aineissa tarvitset eniten harjoitusta.
    Harjoittelemalla vaikeatkin asiat muuttuvat lopulta helpoiksi ja jopa kivoiksi!
  4. Muista tauot! Tiesitkö, että jos opiskelet uupumukseen asti ennen kuin pidät tauon, olet luultavasti jo jonkin aikaa opiskellut melko tehottomasti?Merkitse siis tauot lukusuunnitelmaan, jotta muistat pitää ne ajoissa.

Hyvä lukusuunnitelma ei saa olla monimutkainen, sillä opiskelun aloittaminen ja suunnittelu vievät muuten kohtuuttomasti aikaa. Katsotaan esimerkki. Arttu opiskelee kauppikseen. Arttu teki Mafyn lähtötasotestin. Alla on esitetty Artun tulokset.

  • Matematiikka: -3 pistettä
  • Yh: 1 piste
  • Historia: 1 piste

Tuloksista Arttu huomaa, että matematiikka kaipaa eniten kertaamista. Niinpä hän varaa eniten aikaa matematiikalle.

Arttu aikoo opiskella neljänä päivänä viikossa, sillä hän haluaa varata yhden päivän töille ja kaksi kokonaan vapaa-ajalle. Arttu jakaa muut päivät kahteen osaan.

Lukusuunnitelman tekeminen ei ole monimutkaista. Yksinkertainen suunnitelma kuitenkin auttaa opiskelun suunnittelussa.


Arttu on laittanut matematiikan aina aamuun, sillä aamuisin hän on virkeimmillään. Matematiikkaa opiskellaan eniten, taloustietoa (yh) ja historiaa yhtä paljon, vuoronperään iltapäivisin.

Nyt lukusuunnitelma on valmis. Seuraavana opiskelupäivänä Artun ei tarvitse kuin avata Mafynetti lukusuunnitelman mukaisesta aineesta ja ryhtyä opiskelemaan.

Tällaisella lukusuunnitelmalla Arttu saa opiskeltua näin noin 20 tuntia aktiivista opiskelua. Lisäksi aikaa jää kavereille ja harrastuksille, sillä kaikki illat ja viikonloput on vapaata! Kuukaudessa Artulle tulee yli 80 opiskelutuntia, joten hän ehtii oppia valtavasti ennen pääsykokeita.

Tee siis sinäkin oma lukusuunnitelmasi! Yksinkertaisuus on lukusuunnitelmassa tärkeää, jotta onnistut myös noudattamaan sitä. Voit ladata itsellesi alta täytettävän lukusuunnitelmapohjan!

Lataa täytettävä lukusuunnitelmapohja