Vinkkejä todistusvalintaan

10.8.2022
  • Lukio ja yo

Harkitsetko hakemista korkeakouluun todistusvalinnassa? Tähän artikkeliin on koottu vinkkejä ja vastauksia usein mietityttäviin kysymyksiin.

 

Tasainen työskentely tuottaa tulosta!

Vaikka et olisikaan vielä varma tulevaisuuden suunnitelmistasi, säännöllinen opiskelu läpi lukion kannattaa. Ensinnäkin, jatkuva opiskelu on tutkitusti tehokkain tapa saada hyvät arvosanat kohtuullisella määrällä työtä. Lisäksi opiskelurutiinien luominen ja sopivien opiskelutapojen löytäminen vie aikaa, joten sitä kannattaa harjoitella heti lukion alusta saakka. Ei siis kannata suorittaa lukiota pänttäämällä viimeisenä iltana kokeisiin. Kun työmäärän jakaa mahdollisimman tasaisesti, opiskelu tuntuu yleensä myös mielekkäämmältä ja motivoivammalta.

Suunnittele opintojasi etukäteen

Opintojen suunnittelussa kannattaa huomioida korkeakoulujen todistusvalinnassa käytetty pisteytys. Hakukohteesta riippumatta äidinkieli, matematiikka ja kielet tuottavat tärkeitä todistuspisteitä. Muista kuitenkin, että lukiolla on myös yleissivistävä tarkoitus, joten lukio on erinomainen tilaisuus tutkiskella eri vaihtoehtoja ja etsiä aloja ja oppiaineita, jotka sinua voisivat kiinnostaa. Liiallinen taktikointi todistusvalintaa ajatellen ei siis kannata, sillä suunnitelmat saattavat matkalla muuttua!

Alla olevan napin takaa löydät todistuspisteet hakukohteittain.

Arvosanojen pisteytykset hakukohteittain

Todistusvalinta ei välttämättä edellytä pelkkää älläriviä

Vaikka ylioppilaskirjoituksissa pärjäämistä painotetaan paljon ja lehdissä kirjoitetaan kasapäin laudatureja napanneista opiskelijoista, muista, että kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Suurin osa pääsee korkeakouluun ilman kuuden L:n todistusta. Lisäksi moniin hakukohteisiin on käytössä myös valintakoeväylä, joten lukiotodistus ei ole ainoa mahdollisuutesi.

Mafynetillä voit buustata osaamisesi aivan uudelle tasolle ennen yo-kirjoituksia! Mafyn yo-kertausmateriaalit auttavat alkuun, jos opiskelu on lukion aikana jäänyt vähemmälle. Toisaalta Mafynetti tarjoaa loputonta haastetta ja lisää tiedonjanoasi, kun kaikki muu materiaali on jo koluttu loppuun!

Mafynetin yo-kertausmateriaaleilla voit onnistua

  • äidinkielen
  • lyhyen ja pitkän matematiikan
  • biologian
  • kemian
  • fysiikan
  • yhteiskuntaopin
  • historian

kirjoituksissa!

Tutustu yo-kertauksiin tästä!

 

Neljä vinkkiä todistusvalintaan, kun olet valinnut hakukohteesi!

  • Tee aineiden korotussuunitelma ja jaa aineet vahvuuksiesi mukaan syksyn ja kevään kirjoituskerroille. Yhdellä kirjoituskerralla optimaalinen määrä on kaksi ainetta, sillä toisaalta opiskeluun tulee vaihtelua, kun lukee kahta ainetta, mutta aikaa on silti riittävästi molempien huolelliseen kertaamiseen ja harjoitteluun. Hyvällä suunnitelmalla useammankin kirjoittaminen hyvin on tietysti mahdollista.
  • Yleensä harjoittelulla on helpointa nostaa matalimmat aineet paremmiksi. E:n korottaminen L:ään on siis yleensä hankalampaa kuin esimerkiksi B:n nostaminen M:ään tai jopa E:hen. Voi kannattaa aloittaa urakka siis yrittämällä korottaa aiemmin heikoiten menneitä aineita.
  • Aloita ajoissa ja hanki hyvät opiskelurutiinit. Opiskelussa säännöllisyys on tärkeää. Suunnittele viikkoon vähintään kaksi opiskeluhetkeä, jolloin kertausväli pysyy riittävän lyhyenä eivätkä asiat ehdi unohtua.
  • Keskity aktiiviseen opiskeluun! Muista, että laskemaan oppii laskemalla ja esseitä oppii kirjoittamaan esseitä kirjoittamalla. Aikaa ei kannata siis passiiviseen tekemiseen, vaan keskity mieluummin harjoittelemaan juuri niitä taitoja, joita kirjoituksissa tarvitset!