Vinkkejä yo-kirjoituksiin valmistautumiseen kesällä

14.6.2023
  • Lukio ja yo

Tutustu yo-valmennuskursseihimme
Tutustu yo-kertausmateriaaleihimme

Tästä voit ladata valmiin lukusuunnitelmapohjan.
Ennen lukusuunnitelman tekemistä kannattaa lukea alla olevat vinkin kesällä yo-kirjoituksiin valmistautumisesta.

Mitä kannattaa kirjoittaa lukiossa?

Suurin osa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelupaikoista jaetaan ylioppilastodistuksen perusteella. Oppiaineiden pisteytys vaihtelee aloittain, mutta

  • Parhaat pisteet kaikille aloille tuottava oppiaine on pitkä matematiikka.
  • Kaikkien alojen todistusvalinnan pisteytyksessä huomioidaan äidinkieli.
  • Useimmilla aloilla korkeisiin todistusvalintapisteisiin tarvitaan lisäksi hyvä arvosana pitkästä kielestä.
  • Reaaliaineista fysiikka on arvokas kaikissa hakukohteissa.

Kannattaako kesällä opiskelu?

Aloittamalla opiskelun ajoissa sekä kehittämällä opiskelutapojasi voit vielä nostaa reippaasti osaamistasi ja arvosanaa syksyn ja kevään kirjoituksissa.

  • Käytä opiskeluun riittävästi aikaa ja aloita ajoissa, mielellään kesäkuun alussa. Jos opiskelet kesällä yhtä ainetta 5-10 tuntia viikossa, olet lukenut sitä jo elokuun alkuun mennessä 35-70 tuntia!
  • Hyvä lukusuunnitelma helpottaa opiskelua. Mieti minkä verran voisit joka viikko opiskella ja tee sen mukaan lukujärjestys.
  • Käytä tehokkaita opiskelutekniikoita. Tärkeintä on aktiivinen opiskelu ja kertaaminen. Harjoitustehtävillä on helppo aktivoida opiskelua. Jos kertaat lukemalla kirjaa, tee joka kappaleesta vähintään kolme tehtävää.

Mitä enemmän opiskelet, sitä enemmän opit, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Seuraa omaa jaksamistasi ja kunnioita rajojasi! Kirjoita ylös työtunnit joka päivä ja seuraa päivittäisiä ja viikottaisia työmääriä.

Tarvittava työn määrä riippuu lähtötasostasi ja tavoitteestasi

Parhaiden arvosanojen saavuttaminen vaatii työtä. Työskentelyssä tärkeää on säännöllisyys ja tavoitteellisuus. Aseta itsellesi joka päivä tavoite, mitä aiot oppia ja palaa säännöllisesti asioihin, jotka tarvitsevat kertausta.

  • 25-35 tuntia aktiivista opiskelua viikossa on hyvä työmäärä useimmille opiskelijoille.
  • Tämän lisäksi tarvitset aikaa ruokailuun ja säännölliseen taukojen pitoon. Useimmille sopiva rytmi on tehdä 50 minuuttia työtä ja pitää 10 minuuttia taukoa.

Älä jätä asioita loppukirin varaan – saat paremman tuloksen, kun teet töitä tasaisesti! Älä myöskään pyri täydellisyyteen. Jos 30 tuntia viikossa tuntuu mahdottomalta saavuttaa, aseta tavoite 20 tuntiin viikossa. Se on paljon parempi suoritus kuin 0-10 tuntia viikossa! Pidä kiinni asettamastasi tavoitteesta.

Aloita kertaustyö jo kesällä

Jokainen tunti, jonka teet kesällä, helpottaa syksyn rutistusta. Lisäksi tiedät heti syksyn alussa, paljonko työtä on vielä jäljellä. Mikäli aloitat kesäkuun alussa opiskelemaan yhtä ainetta 8 tuntia viikossa, olet elokuuhun mennessä opiskellut sitä 50-70 tuntia! On tärkeää, että saat kesällä myös pidettyä lomaa ja laskettua stressitasoja. Älä tee liian rankkaa lukusuunnitelmaa itsellesi, ettet väsähdä ennen kirjoituksia!

Pidä opetuksen päätyttyä viikko lomaa. Tämän jälkeen aloita kevyt lukeminen sinulle vaikeimmissa aineissa 5-10 tuntia viikossa per aine. Kesällä ei kannata vaatia itseltään täyttä tehoa, joten opiskele yhteensä enintään 25-30 tuntia viikossa.

Pidä tätä tahtia yllä elokuuhun saakka. Muista kuitenkin kuunnella itseäsi ja pitää joitakin välipäiviä tai viikkoja, jotta saat myös levättyä kesälomallasi. Jos käyt samalla kesätöissä on tämä hyvä huomioida opiskelun määrässä. Kesätyön ja opiskelun yhteenlaskettu työn määrä viikossa olisi hyvä pitää alle 40 tunnissa.

Vinkkejä lukusuunnitelman tekemiseen

Tässä esimerkissä opiskelija kirjoittaa syksyllä kaksi ainetta, biologian ja matematiikan. Hän päättää lukea kesällä 20 tehokasta tuntia viikossa. Matematiikka on hänelle vaikeampi aine ja lauantaisin hänellä on kesätöitä.

Koska lauantaina on kesätöitä, kannattaa opiskelijan ottaa su-ma vapaaksi. Näin hän saa kaksi peräkkäistä vapaapäivää. Opiskelua on ti-pe.

Opiskelupäiviä on siis neljä. Opiskelijan tavoite on 20 tuntia viikossa. Hän opiskelee siis 5 tuntia päivässä. Hän päättelee että taukojen ja lounaan kanssa aikaa päivässä menee noin 6 tuntia.

Opiskelija on aamuihminen, joten hän päättää opiskella aina klo 8-14. Matematiikka on hänelle vaikeampi aine. Aamuisin mieli on virkeämpi, joten hän päättää aloittaa päivän aina matematiikalla.

Päivä alkaa aina kertaamalla 30-50 min edellisen opiskelupäivän asioita. Lopun ajan hän käyttää uuden opiskeluun. Mikäli käytät Mafynettiä yo-kertaamiseen, muistuttaa Mafynetti automaattisesti kerrattavista ja ei osatuista asioista.

Ohessa esimerkiksi tehty lukusuunnitelma:

Apua kirjoituksiin valmistautumiseen?

Tervetuloa kesän yo-kertauskursseille, joilla saat omaan tasoosi sopivaa opetusta sekä apua opiskelu-urakan suunnitteluun! Kesäkurssilla voit opiskella matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa. Kesäkurssit alkavat 12.6.2023 ja 10.7.2023!

Yo-kertausmateriaalimme soveltuvat erinomaisesti itseopiskeluun. Materiaaleista löytyy teoriat, tehtävät sekä tehtävien malliratkaisut. Mafynetti huolehtii riittävästä kertaamisesta ja näet jatkuvasti miten kehityt opiskeluissa. Kertausmateriaaleja löytyy äidinkieleen, pitkään- ja lyhyeen matematiikkaan, fysiikkaan, kemiaan, biologiaan, maantieteeseen, yhteiskuntaoppiin ja historiaan.