Muutokset lääkishaussa 2020

Lääkiksen pääsykoe säilyy, mutta sen rinnalle tulee yo-todistuskiintiö keväällä 2020.

Yo-todistuskiintiö tulee keväällä 2020

Keväällä 2020 pääsykokeen rinnalle tulee yo-todistuskiintiö.

  • Enintään 51 % opiskelijoista valitaan pelkän yo-todistuksen perusteella ja loput pelkän pääsykokeen perusteella. Yhteispistekiintiö poistuu kokonaan.
  • Todistuskiintiö on tarkoitettu vain ensikertalaisille hakijoille. Älä siis ota muita opiskelupaikkoja vastaan, jos haluat lääkikseen!
  • Jos olet jo menettänyt ensikertalaisen hakijan asemasi, voit hakea pääsykokeella. Pääsykoevalinnassa noin 30 % hakijoista valitaan ensikertalaiskiintiössä. Arvioimme, että sisäänpääsy pääsykokeen kautta ei tule olemaan merkittävästi tai ollenkaan vaikeampaa sinulle, vaikket olisi ensikertalainen hakija.
  • Jos olet ensikertalainen hakija, sinun kannattaa harjoitella sekä yo-kirjoituksia että pääsykokeita varten.

Pääsykoe keväällä 2020

Pääsykokeen avulla valitaan 49 % lääkisopiskelijoista keväällä 2020. Pääsykoekiintiö siis kasvaa aiemmasta, sillä keväällä 2019 valittiin 40 % opiskelijoista pelkän pääsykokeen avulla. Tämä ei automaattisesti tarkoita sitä, että sisäänpääsy pääsykokeen avulla olisi aiempaa helpompaa, koska samaan aikaan on tapahtunut muitakin muutoksia. Yhteispistekiintiö on muuttunut todistusvalinnaksi ja ensikertalaisuus vaikuttaa uudella tavalla.

Kevään 2020 pääsykokeen koealue on entiseen tapaan lukion fysiikan, kemian ja biologian pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit vuoden 2015 lukion opetussuunnitelman mukaan.

Jos tulet valmennuskurssillemme, saat henkilökohtaisen opiskeluvalmentajan, joka auttaa sinua haku-urakan suunnittelussa. Opiskeluvalmentajasi selvittää lähtötilanteesi pohjalta, missä suhteessa yo- ja pääsykokeisiin tulee panostaa ja mitä aineita kannattaa korottaa. Jos pääsykoeharjoittelu on sinulle selkeästi hyödyllisempää, tehdään yo-uusinnat siten, että niihin harjoittelu ei vaaranna pääsykoharjoitteluasi.

Todistusvalinnassa voi saada pisteitä kuudesta ylioppilastutkinnon aineen arvosanasta. Kaikilta huomioidaan äidinkieli, matematiikka, biologia ja kemia. Lisäksi huomioidaan kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta seuraavista: fysiikka, enintään yksi ainereaali, enintään yksi kieli. Aineet tuottavat kuitenkin pisteitä hyvin erisuuret määrät ja parhaat pisteet saa yhdistelmällä fysiikka + pitkä kieli.

Syksystä 2019 alkaen yo-arvosanoja voi käydä korottamassa niin monta kertaa kuin haluaa. Mafynetin avulla voit harjoitella niin kauan kuin tarvitset saadaksesi tarvittavat yo-arvosanat.

Miten hakuun kannattaa valmistautua?

Harjoittelu kannattaa aloittaa ajoissa! Jokainen kuukausi Mafynetillä harjoittelua kasvattaa sisäänpääsytodennäköisyyttä 7,5 prosenttiyksikköä (tarkempaa tietoa täällä).

Vuonna 2019 Helsingin suomenkieliseen yleislääkiseen päässeistä 67 % ja kaikkiin Suomen lääketieteellisiin päässeistä 60 % käytti Mafynettiä. Todennäköisyys päästä sisään Mafynettiä käyttämällä on kolminkertainen muihin pääsykokeeseen osallistuviin hakijoihin verrattuna.

Helpointa pääsykoeharjoittelu on lähikurssillamme tai nettiopetuskurssilla. Nettiopetuskurssille voi osallistua mistä käsin tahansa, koska opettajat opettavat sinua videopuhelun välityksellä. Jos budjettisi ei riitä valmennuskursseihin, pääset erittäin hyvään tulokseen myös etäkurssillamme tai pelkällä itseopiskelumateriaalilla.

Opiskelu ja ajankäyttö lääkishaussa

Oleellisinta on, että käytät Mafynettiä, koska itsenäinen, aktiivinen työskentely harjoitustehtävien ja oppimateriaalin parissa on tärkein osa luku-urakkaasi.

Rajallista valmistautumisaikaa ei kannata haaskata esimerkiksi luentojen kuuntelemiseen, koska opit asiat tehokkaammin ja omassa tahdissasi Mafynetin teoriaosuuksista. Myös valmennuskursseillamme työskentelet koko ajan aktiivisesti ja saat apua yksilöllisiin ongelmakohtiisi opettajilta. Ryhmässä on aina korkeintaan 16 kurssilaista yhtä opettajaa kohden.

Jos haluat pysyä ajan tasalla julkaisemastamme ajankohtaisesta lääkishakuinfosta, liity sivun alalaidasta sähköpostilistallemme, jolla kerromme muuutoksista lääkishaussa.