Kuinka hyvä yo-todistus minulla pitää olla?

75 % lääkisopiskelijoista valittiin yo-todistuksen perusteella keväällä 2020. Alla on tiedot todistusvalinnan toteutuneista pisterajoista

Kuka voi päästä todistuskiintiössä

Aloituspaikoista täytettiin kevään 2020 haussa 75% todistusvalinnalla. Todistusvalinnan aloituspaikoista varattiin 65 % ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville hakijoille. Käytännössä tämä toteutettiin siten, että ensin täytettiin 65 % todistusvalinnan kiintiöstä parhaat todistuspisteet saaneilla ensikertalaisilla ja sitten loput 35 % todistusvalinnan paikoista jaettiin parhaille jäljelle jääneille hakijoille riippumatta siitä, ovatko he ensikertalaisia vai ei-ensikertalaisia.

Alun perin ilmoitettiin, että todistusvalinnassa huomioidaan vain ensikertalaiset hakijat, mihin kannattaa varautua kevään 2021 hakua ajatellen. Voit hakea lääkikseen kuinka monta kertaa tahansa ja pysyt aina ensikertalaisena, kunhan et ota muita korkeakoulupaikkoja vastaan.

Syksystä 2019 alkaen yo-arvosanoja voi korottaa niin monta kertaa kuin haluaa, joten todistusvalinta tarjoaa rinnakkaisen mahdollisuuden myös niille, jotka hakevat ensisijaisesti pääsykokeen kautta. MAFY-valmennuksen lääkiskurssilla henkilökohtainen opiskeluvalmentajasi auttaa sinua suunnittelussa. Valmistaudut samalla kertaa pääsykokeeseen ja parannat yo-arvosanojasi siten, että sisäänpääsyn mahdollisuus maksimoidaan.

MAFY-valmennuksen lääkiskurssilla henkilökohtainen opiskeluvalmentajasi auttaa sinua suunnittelussa. Valmistaudut samalla kertaa pääsykokeeseen ja parannat yo-arvosanojasi siten, että sisäänpääsyn mahdollisuus maksimoidaan.

Millainen yo-todistus riittää sisäänpääsyyn

Ylioppilasarvosanojen korottaminen on osoittautunut erittäin suosituksi syksyn 2019 uudistuksen jälkeen ja pisterajat nousivat kevään 2020 korkeiksi suosituimpiin hakukohteisiin. Hajonta eri hakukohteiden välillä on kuitenkin suuri. Alla olevassa taulukossa on toteutuneet todistusvalinnan pisterajat vuonna 2020. Pisteraja koskee sekä ensikertalaisia että ei-ensikertalaisia. Ensikertalaisjonossa valittujen teoreettisesti hieman korkeammalla pisterajalla ei ollut käytännön merkitystä valinnan kannalta.

Todistuspisteitä annettiin yhteensä kuudesta yo-arvosanasta alla olevan taulukon mukaisesti:

Huomautuksia taulukosta:

 • Suurin mahdollinen pistemäärä on 199. Sen voi saada kirjoittamalla äidinkielen, kemian, biologian, pitkän matematiikan, fysiikan ja jonkin pitkän kielen.
 • Äidinkieli voi olla joko suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä.
 • Tarvittavan pistemäärän voi saada hyvin erilaisilla todistuksilla. Tässä on esimerkkitodistus, jolla saa 175,5 pistettä:
  • Äidinkieli E
  • Kemia L
  • Biologia L
  • Pitkä matematiikka M
  • Fysiikka L
  • Pitkä englanti E