Alanvaihto kauppikseen

4.2.2024
  • Kauppis

Ei ole lainkaan harvinaista, että alaa vaihdetaan jossain vaiheessa. Alanvaihto voi tapahtua jo koulutuksen aikana tai vasta työelämässä, eikä ajoituksella sinänsä ole merkitystä kauppikseen pääsemisen helppouden tai vaikeuden kannalta.

Korkeakouluhaussa on käytössä ensikertalaiskiintiö, eli tietyn osan kauppikseen valituista on oltava ensikertalaisia. Olet ensikertalainen, jos sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa etkä ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Jos olet ensikertalainen, sinut voidaan valita kauppikseen ylioppilastodistuksesi perusteella. Jos et ole ensikertalainen, haet pääsykokeen kautta. Pääsykoe perustuu kolmeen lukiokurssiin, HI1, YH2 ja MAB7 tai MAA9. Vaikka koealue vaikuttaakin lyhyeltä, on se osattava erittäin yksityiskohtaisesti. Monet hakijat käyttävät pääsykoeopiskeluun satoja tunteja.

Mitä sinun on huomioitava, jos haet kauppikseen työelämästä?​

  • Työn, mahdollisen perheen, harrastusten ja opiskelun yhdistäminen vaatii järjestelyä.
  • Aloita lukeminen hyvissä ajoin, jotta ehdit varmasti opiskella kaiken.
  • Opiskelurytmiin kiinni pääseminen voi olla vaikeaa, jos edellisistä opinnoista on kulunut aikaa. Aloita pienillä lukutunneilla ja kasvata niitä vähitellen.
  • Motivaation pitää olla kunnossa, sillä hakeminen voi tuntua ajoittain raskaalta.

Alanvaihtajan tarina

Laskentatoimen maisteriopiskelija kertoo omasta polustaan kauppisopiskelijaksi:

”Lukiossa minua kiinnosti sekä kaupallinen ala että psykologia. Päädyin opiskelemaan tradenomiksi ammattikorkeakouluun ja valmistuin kolmessa vuodessa. Jo valmistumisen aikana tuntui siltä, että haluaisin vielä opiskella lisää. Työni pankissa kuitenkin vei mukanaan ja sen sijaan että olisin jatkanut opiskelua heti, tein vuosia töitä pankkialalla.

Työuran aikana halu opiskella lisää kuitenkin pysyi ja jopa vahvistui. Kaksi vuotta sitten hain kauppiksen maisteriopintoihin ja sain luvan suorittaa maisterin. Tämä onnistui tradenomiopintojeni vuoksi, eli alemman korkeakoulututkinnon ansiosta sain hakea suoraan maisterivaiheeseen. Ensimmäisen vuoden tein opintoja töiden ohella ja toisen vuoden olin vanhempainvapaalla.

Haastavinta opiskelussa töiden ohella ovat olleet ryhmätyöt, sillä ryhmätöitä tehdään yleensä päiväsaikaan eli samaan aikaan kun tehdään töitä. Kauppiksessa on kuitenkin suhteellisen paljon aikuisopiskelijoita, ja heidän kanssaan ryhmätöiden aikataulusta sopiminen on onnistunut hyvin. Opintojen vuoksi töitä on pitänyt vähän järjestellä, mutta kauppiksessa ei ole paljonkaan läsnäolopakkoa eli järjestelyn määrä ei ole ollut ylitsepääsemätöntä.

Kauppis sopii aikuisopiskelijoille hyvin ja kauppiksesta löytyy paljon alan vaihtajia ja myöhemmällä iällä opiskelusta innostuneita. Haastavinta lienee opiskelurytmin löytäminen, etenkin jos edellisistä opinnoista on kulunut kauemmin aikaa. Töiden, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen vaatii hieman järjestelyä, mutta lopulta kaikki ryhmätyötkin ovat aina onnistuneet.”

Sopiiko Mafyn kauppiskurssi alanvaihtajalle?

Mafyn kauppiskurssi sopii myös alanvaihtajalle. Kurssi ei vaadi mitään ennakkotietoja, ja voit valita oman opiskelutahtisi. Materiaalissa on selkeät ja kattavat teoriat ja yli tuhat harjoitustehtävää, joiden avulla voit kehittää osaamisesi nollatasolta huippuunsa.