Sallitut laskimet ja taulukkokirjat

4.4.2023
  • DI

Sallitut laskimet

Ainostaan tietynlaiset funktiolaskimet sekä nelilaskimet ovat sallittuja DIA-valinnan kokeissa. Sallittujen laskinten luettelon löydät täältä. Sallituissa laskimissa ei ole graafisia toimintoja, joten suosittelemme, että muutat heti laskimen käyttötapojasi, kun harjoittelet pääsykokeeseen.

Olemme testanneet seuraavat laskimet:

  • Casio fx-85ES PLUS
  • Texas Instruments TI-30 XS MultiView

Molemmat yllämainitut laskimet ovat käytännöllisiä ja sujuvia käyttää. Casio on käytännössä yhtä helppo oppia käyttämään kuin TI, vaikka olisi aiemmin käyttänyt TI:n graafista laskinta. Laskimet myös sisältävät samat oleelliset ominaisuudet, joten voit huoletta valita kumman tahansa laskimen. Jos sinulta löytyy jo Casio fx-85ES, sitä ei ole tarvetta päivittää uudempaan. Laskimen erona uudempaan versioon on matalampi näytön resoluutio ja erilainen toimintorakenne, käytännön käytettävyydessä emme ole todenneet merkittäviä eroja.

Taulukkokirja

Omia taulukkokirjoja ei ole edellisvuosina saanut tuoda valintakokeeseen. Kokeen yhteydessä voidaan jakaa joitakin kaavoja tai taulukoita, mutta tärkeimmät niistä kannatta opetella ulkoa. Luonnonvakioita ei tarvitse opetella ulkoa, vaan tarvittavat vakiot annetaan kokeen yhteydessä.

Löydät vuosien 2019-2024 vanhat valintakokeet täältä . Näet niistä, millaista tietoa tehtävien yhteydessä annetaan.

Ohjeita koeharjoitteluun

Kun teet tehtäviä kokeisiin harjoitellessasi ja huomaat, että et muista ulkoa jotakin kaavaa, jota tarvitaan tehtävän ratkaisemiseen, kirjoita kaava muistiin. Näin saat koottua itsellesi kaavakokoelman niistä kaavoista, joita et muista ulkoa ja joita usein tarvitaan. Opettele kokoamasi kaavat ulkoa. Jos listasta tulee valtavan pitkä, voit lopuksi tiivistää sen esim. 1 tai 2 sivun mittaiseksi ja opetella ulkoa tämän tiivistetyn version.

Suosittelemme aloittamaan kaavojen opettelun jo yo-kokeisiin harjoitellessa, sillä ulkoa osaamisesta on hyötyä myös siellä. Kun osaat paljon kaavoja ulkoa, pystyt laskemaan tehtäviä nopeammin ja sinun on helpompi keksiä ratkaisuja ongelmiin, kun tiedät tarkalleen, mitä ratkaisuvälineitä sinulla on käytössä.

Hanki mahdollisimman pian jokin sallituista laskimista. Sallitut laskimet ovat melko halpoja ja yksinkertaisuuden vuoksi niiden käyttö on erinomaisen helppo oppia.

Kursseillamme kokoat oman kaavakokoelman ja autamme sinua tiivistämään sen. Kerromme, mitkä kaavat ovat oleellisia ja mitkä eivät. Lisäksi saat ohjeita siihen, mitä voit laskimella tehdä ja mitä välivaiheita ratkaisussa täytyy aina näyttää.